5/1/08

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θήβα, 4.01.2008


Προς την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»


Κύριε Διευθυντά,
Στο κυριακάτικο (30.12.2007) φύλλο της «Καθημερινής», διάβασα το κείμενο του κ.Στέφανου Μάνου με τίτλο «Τριάντα χρόνια πριν» και με την παρούσα θέλω να επιβεβαιώσω την ορθότητα των επεμβάσεων του τ.Υπουργού στον οικιστικό τομέα την περίοδο 1977-1980, καταθέτοντας την δική μου προσωπική εμπειρία των τότε χρόνων.
Διήνηγα τότε την πρώτη μου θητεία ως Δήμαρχος στη Θήβα, εκλεγείς στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του 1975, (επακολούθησαν άλλες τρεις θητείες μου μέχρι το 1989 που παραιτήθηκα).
Κατά την πρώτη μου θητεία (1975-1978), πήρα την πρωτοβουλία της πολεοδομικής ρύθμισης της πόλης της Θήβας, η οποία μέχρι τότε αναπτύσσονταν οικιστικά, χωρίς σχέδιο με όρους «οικισμού προϋφιστάμενου του 1923» σαν να ήταν ένα μη αναπτυσσόμενο χωριό, ενώ από την δεκαετία του 60 η Θήβα μαζί με την ανατολική περιοχή της Βοιωτίας (Σχηματάρι-Οινόφυτα) αποτελούσε τον κατά προταιρεότητα χώρο υποδοχής βιομηχανικών δραστηριοτήτων που εγκατέλειπαν το Λεκανοπέδιο.
Συνάντησα τότε μία πρωτοφανή αντίδραση από τους τοπικούς πολιτικούς (βουλευτές, πολιτευτές και άλλους) του τότε κυβερνώντος κόμματος. Η ευχάριστη όμως έκπληξη ήταν η συμπαράσταση του Στέφανου Μάνου που ως αρμόδιος Υφυπουργός για ζητήματα Χωροταξίας και Οικισμού όχι μόνο αντιστάθηκε στις πιέσεις των παραγόντων αυτών του κόμματός του, αλλά αντίθετα με ενεθάρρυνε και τελικώς ήταν αυτός που το 1979 (είχαν προηγηθεί οι Δημοτικές εκλογές του 1978 που επανεκλέχθηκα), υπέγραψε το Δ/μα ρυμοτομίας της Θήβας που αποτέλεσε τομή για την ανάπτυξη της πόλης.





ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ
τ. Δήμαρχος Θήβας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ.