9/1/08

Ο κ. ΣΒΙΓΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ

Θήβα 8/1/2008


Ο κ.ΣΒΙΓΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ


Mε τη λήξη του 2007 και κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19/12/2007, ο κ.Σβίγγος απάντησε σε ερωτήσεις που υποβάλλαμε από κοινού με τον Θαν.Σκούμα.
Έχει ενδιαφέρον να προσέξει κανείς τις απαντήσεις του κ.Σβίγγου:
1ον Στην ερώτησή μας, «εάν η πολεοδομία του Δήμου μετά την 1.11.2006(ημέρα της γραπτής εντολής του τότε Δημάρχου Θ.Σκούμα, μετά την αποσαφήνιση του θέματος από την Περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ), εκδίδει οικοδομικές άδειες, με επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων 4 για τον τομέα Α (Καδμεία) και 3 για τον τομέα Β (πυκνοδομημένες περιοχές εκτός Καδμείας) αντί 5 και 4 αντίστοιχα που εφάρμοζε πρό της 1.11.2006».
Ο κ.Σβίγγος απόφυγε να απαντήσει ευθέως και περιορίστηκε σε μία ασαφή όσο και προκλητική απάντηση.
Προκλητική, όταν αυθαίρετα ισχυρίζεται ότι: «…με τον τρόπο αυτό οικοδομείτο η πόλη από το 1979..»! (δεν θυμίζει αυτό κάτι σαν το αναψυκτήριο του κ.Μαγγίνα!...), ότι «…το ενδιαφέρον μας είναι κραυγαλέα όψιμο..», ότι «…η υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ(σ.σ. πρόκειται για την Δ/ση πολεοδομικού σχεδιασμού) είναι αναρμόδια…»! και ότι τάχα «..οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζουν να εξετάζουν το θέμα…».
Ας απαντήσει ο κ.Σβίγγος με τίνος το συμφέρον είναι, της πόλης η των εργολάβων-κατασκευαστών.
Οι τελευταίοι προφανώς κόπτονται για να διαφοροποιηθεί η θέση του Υπουργείου επί του θέματος.
Δεν θέλησε να καταθέσει υπεύθυνα για τις οικοδομικές άδειες (πόσες, ποιές και πού), που εκδόθηκαν με περισσότερους του επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων, παρ’όλο που του το ζητήσαμε από τον Ιούλιο του 2007, όταν είχαμε διαπιστώσει ότι εξακολουθούν να ανεγείρονται νέες οικοδομές με περισσότερους των επιτρεπομένων ορόφους. Αρκέστηκε να δηλώσει προφορικά, ανακριβώς βέβαια, ότι από το τέλος του 2006 τούτο δεν συμβαίνει.
Είναι προφανές ότι ο κ.Σβίγγος δεν είναι διατεθειμένος να επιβάλλει την νομιμότητα στον τομέα της οικιστικής δραστηριότητας των κατασκευαστών-εργολάβων. Και πώς να είναι άλλωστε όταν, ήταν εκείνος που στήριξε τα συμφέροντα αυτά, ως Δημοτικός Σύμβουλος στην προηγούμενη θητεία του Θαν.Σκούμα.
Θελήσαμε τότε να ελέγξουμε την ασυδοσία των κατασκευαστών που παραμόρφωναν το δομημένο περιβάλλον της πόλης.
Θυμίζω την σύγκρουσή μας με τα συμφέροντα αυτά, όταν θελήσαμε να προστατεύσουμε τους ευαίσθητους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης (Προιτίδες πύλες, πρανή της Καδμείας, ιστορικοί λόφοι, ναός Ευαγγελιστή Λουκά, ναός Γρηγορίου Νανζηαζηνού, Μύλος Στάϊκου κ.ά.). Στην προσπάθειά μας αυτή η στάση της αρχαιολογικής υπηρεσίας δεν ήταν αποτελεσματική.
Εξ άλλου στα «επί πλέον στοιχεία» της απάντησης του κ.Σβίγγου αναφέρεται ότι «..Η αρχαιολογία έχει απαντήσει εγγράφως ότι συμφωνεί με τα ύψη και τους ορόφους όπως ίσχυαν και εφαρμόζοντο μέχρι τέλους του 2006 όχι δηλαδή με τους ισχυρισμούς του κου Σκούμα..»! που ούτε λίγο ούτε πολύ υπαινίσσεται ότι ο περιορισμός του αριθμού των ορόφων στη Θήβα, που τέθηκε για αρχαιολογικούς λόγους, η ίδια η υπηρεσία αρχαιολογίας σήμερα το αντιστρατεύεται!
Όλος τυχαίως άραγε σήμερα, που το «σκάνδαλο Ζαχόπουλου» συνταράσσει το πανελλήνιο, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (Star T.V. Λαμίας-Βlog), περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού οικοπέδων με αρχαιολογική σημασία (Ηλέκτρες πύλες, λόφος Ισμηνίου κ.ά.). Ενώ ο κ.Σβίγγος εξαντλεί την ευαισθησία του σε ανώδυνες φραστικές εξαγγελίες περί της πυραμίδας του Αμφείου. Η προστασία όμως και ανάδειξη του σημαντικότερου μνημείου που είναι αυτή τούτη η πόλη στο σύνολό της, και ιδιαίτερα ο λόφος της Καδμείας, τα πρανή του λόφου τα ιστορικά ρέματα και οι λόφοι, συνεπάγεται μέτρα, τομές και ρήξεις με κερδοσκοπικά συμφέροντα που το εκμεταλλεύονται το αλλοιώνουν και τελικά το απαξιώνουν.
Δυστυχώς η ιδιότυπη συμμαχία κατασκευαστών-μηχανικών, του κ.Σβίγγου, πολιτικών παραγόντων, (στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και σύμβουλοι της παράταξης του Θαν.Σκούμα), του τοπικού τύπου και με την ανοχή της πολεοδομίας του Δήμου, κατάφερε όχι μόνο να ικανοποιήσει κατασκευαστικά συμφέροντα, αλλά και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εκλογή του κ.Σβίγγου κατασυκοφαντώντας, την παράταξη του Θ.Σκούμα. Είναι ακόμη νωπή στη μνήμη μας, η σύσσωμη, με επί κεφαλής τον κ.Σβίγγο, παρουσία της ιδιότυπης αυτής συμμαχίας, στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, (Νοέμβριος του 2006, λίγες μέρες μετά την γραπτή εντολή του Θ.Σκούμα στην πολεοδομία περί εφαρμογής του ορθού και νόμιμου αριθμού ορόφων), όπου αλληλέγγυοι ελεγκτές (υπάλληλοι πολεοδομίας) και ελεγχόμενοι (κατασκευαστές) επιτέθηκαν εναντίον μας.
Σε κάθε περίπτωση κ.Σβίγγο σας διαβεβαιώ ότι η πολεοδομία έχει εκδώσει, μετά την 1/11/2006, οικοδομικές άδειες και με 5 και με 4 ορόφους. Εσείς δε, η το κρύβεται η σας παραπλανούν….
Και κάτι άλλο, ο θεσμικός ρόλος της πολεοδομίας είναι ελεγκτικός σύμφωνα με το άρθρο 3 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, σκοπός του οποίου είναι η προστασία του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος.
Εάν κάποιοι νομίζουν ότι η πολεοδομία μπορεί να λειτουργεί με όρους συμψηφισμού και ισορροπίας προσωπικών συμφερόντων, ερμηνεύοντας την νομοθεσία κατά το δοκούν καθιστώντας την «λάστιχο», δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ενθαρρύνουν την αυθαιρεσία και να εκτρέφουν πελατειακές σχέσεις.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: