12/12/07

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 19/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Θήβα, 11.12.2007

Ερώτηση περί της πλατείας Αγ.Θεοδώρων

- Ερωτάται ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος,
- πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της πλατείας Αγ.Θεοδώρων έτσι όπως τελικά διαμορφώθηκε; (σκοπός της διαμόρφωσης σύμφωνα με την μελέτη ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για την αναβίωση του ιστορικότητας του χώρου)
Έχει γίνει αντιληπτό ότι:
- Η καθολική διέλευση οχημάτων παντός τύπου και κατά τις δύο διευθύνσεις καταστρέφει την επιφάνεια της πλατείας;
- ότι η πυκνή τοποθέτηση άκαμπτων στυλίσκων οριοθέτησης της επί της πλατείας οδού, διασπά την ενότητα του χώρου και περιθωριοποιεί την Οιδιπόδεια Κρήνη και τον παραδοσιακό μύλο.
- ερωτάται επίσης
- γιατί η έξοδος του άξονα συνοικίας (οδός Σιμίου) στον άξονα πόλης (οδός Αυλίδος), δεν κατασκευάσθηκε με ηπιότερη κλίση ώστε να προσφέρεται για αμφίδρομη κίνηση.
- γιατί εγκαταλήφθηκε η διάνοιξη οδού σύνδεσης της Αυλίδος με την Παπαναστασίου (Πολυγύρα) δια του αύλειου χώρου του παλαιού Δημοτικού σχολείου, έτσι ώστε να μην αποκλειστούν καταστήματα (πρατήρια κλπ.) των οποίων η λειτουργία συνδέεται άμεσα με τα διερχόμενα οχήματα αφ ενός, και αφ ετέρου να εξασφαλισθεί χώρος στάθμευσης επί του διευθετημένου ρέματος Ισμηνού, όπως προέβλεπε η μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη το συντομότερο να εκτραπεί η κυκλοφορία και ν’αποδωθεί η πλατεία στο σύνολό της στους πολίτες.


οι ερωτώντες

Α. Σκούμας
Κ. Κουρκούτης

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Θήβα, 11.12.2007

Ερώτηση περί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης συνεχώς επιδεινώνεται.
Παρ’όλα αυτά παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία της πόλης που είχε προγραμματίσει και μελετήσει η προηγούμενη Δημοτική αρχή όπως:
- Μονοδρόμιση της Λοξής Φάλλαγγος και Ηρακλέους με παράλληλη διάνοιξη της οδού Καμίτση.
- Διάνοιξη της οδού Εκάβης για την αποσυμφόρηση της κορεσμένης Μακαρίου.(το έργο αυτό εγκαταλείφθηκε στο στάδιο της κατασκευής.)
- Ρυθμιστική παρέμβαση στην οδό Πινδάρου.
- Μονοδρόμιση της οδού Πολυνείκους με παράλληλη διάνοιξη της οδού Ιερέως Παπαγιάννη.
Ερωτάται ο Δήμαρχος και αρμόδιος Αντιδήμαρχος για ποιο λόγο εγκατέλειψαν τα έργα κυκλοφοριακής ανακούφισης της πόλης.
Εστω και τώρα επειδή οι ρυθμίσεις και τα έργα αυτά είναι απολύτως αναγκαία, να συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2008, μαζί και με μία άλλη ρύθμιση που αφορά την μονοδρόμιση της οδού Αυλίδος από την διασταύρωση με Βουρδουμπά μέχρι και Χρ.Σμύρνης με κατεύθυνση προς Αγ. Θεοδώρους σε συνδυασμό με την αντιστροφή της σημερινής φοράς, της Χρυσοστόμου Σμύρνης. Έτσι, η είσοδος στην Καδμεία, θα γίνεται από Χρυσοστόμου Σμύρνης και Θρεψιάδου οι δε οδοί Αυλίδος (από Χρυς.Σμύρνης μέχρι Βουρδουμπά) και Τσεβά απαλλάσσονται από την πυκνή κυκλοφορία και διατίθενται η μεν πρώτη (Αυλίδος) για στάθμευση που θα διευκολύνει και την λειτουργία της Λαϊκής αγοράς η δε δεύτερη (Τσεβά) για ελεύθερη κίνηση των πεζών μια και ταυτίζεται με τμήμα του αρχαιολογικού περίπατου.

οι ερωτώντες

Α. Σκούμας
Κ. Κουρκούτης

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Θήβα, 11.12.2007

Ερώτηση

Το οξύτατο πρόβλημα της καταλληλότητας του νερού επιβάλλει άμεσα μέτρα που κατεπειγόντως πρέπει να ληφθούν.
Ερωτάται ο Δήμαρχος,
είναι στις προθέσεις του ν’αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εξασφαλισθεί υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ το συντομότερο δυνατό; Και εάν παρά τις βάσιμες προσδοκίες όλων η κυβέρνηση, ως οφείλει, δεν ανταποκριθεί και αναλάβει την δαπάνη των απαιτούμενων έργων (ταχυδιϋλιστήρια κλπ.), να την αναλάβει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΘ με την διάθεση πόρων από οποιαδήποτε πηγή εσόδων, κατά προτεραιότητα στα έργα αυτά.

οι ερωτώντες

Α. ΣΚΟΥΜΑΣ
Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 4

Θήβα, 11.12.2007

Ερώτηση

Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 93 του Κώδικα, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασιστική ή γνωμοδοτική αρμοδιότητα σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού (Γ.Π.Σ. κλπ.).
Πλήν όμως, ενώ συντάσσεται η μελέτη νέου Γ.Π.Σ. και έχει-μετά από καθυστέρηση, ευθύνη της παρούσας Δημ.αρχής,- παραδοθεί η β’φάση της μελέτης, εν τούτοις το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει αμέτοχο των διαδικασιών.
Ο ρόλος του Δήμου περιορίζεται στην γραφειοκρατική διαχείριση του όλου θέματος δια των επιβλεπόντων υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας και πέραν τούτου μέχρι στιγμής ουδέν.
Η παρούσα Δημοτική αρχή υποτίμησε τον ρόλο των αιρετών στην όλη διαδικασία και έσπευσε να καταργήσει την εξ αiρετών επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης, που είχε συσταθεί από την προηγούμενη, που είχε και την πρωτοβουλία εκπόνησης του σημαντικού αυτού έργου.
Ερωτάται ο Δήμαρχος για το τι προτίθεται να πράξει, ώστε να αποκατασταθεί το κενό εκπροσώπησης των αιρετών του Δήμου στις διαδικασίες, είτε με σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, είτε με τακτική ενημέρωση και συζήτηση στην ολομέλεια του Δημ.Συμβουλίου, δεδομένου ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την ανάπτυξη του Δήμου, επιβάλλεται διαφάνεια και συμμετοχή ώστε οι προτάσεις του Γ.Π.Σ. να εξυπηρετούν το γενικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό συμφέρον και όχι ιδιωτικά ιδιοτελή συμφέροντα που ενδιαφέρονται να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος της πόλης.

οι ερωτώντες

Α. ΣΚΟΥΜΑΣ
Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 5

Θήβα, 11.12.2007

Ερώτηση

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έχει διαπιστωθεί ότι κατά τις συνεδριάσεις του σώματος επιχειρείται από ορισμένους ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων Δημοτικών Συμβούλων που ασκώντας τον θεσμικό δημοκρατικό τους ρόλο, επιχειρούν να τοποθετηθούν επί των θεμάτων.
Επειδή αυτή η τακτική πλήττει τον θεσμό που αποτελεί βάθρο της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, υποβαθμίζει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και απαξιώνει τον ρόλο των αιρετών στην συνείδηση των πολιτών, ερωτάται.
Τι μέτρα θα λάβετε ώστε ν’αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στα πλαίσια του Κώδικα του κανονισμού και πάγιων αρχών του δημοκρατικού διαλόγου.

οι ερωτώντες

Α. ΣΚΟΥΜΑΣ
Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 6

Α. ΣΚΟΥΜΑΣ
Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ ΘΗΒΑ, 26.11.2007
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ


Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Θηβαίων
Σχετικά: α. Η από 2.7.2007 επιστολή μας (Α.Π. 6851/3.7.07)
β. Η από 4.9.2007 επιστολή μας



Κύριε Πρόεδρε,
Έχουν παρέλθει σχεδόν πέντε μήνες!, από τότε που με το πιο πάνω (α) σχετικό ζητήσαμε από το Δήμαρχο να μας γνωρίσει για το πόσες και ποιες (αριθμός/ημερομηνία/θέση) οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί με αριθμό ορόφων, 5 στον τομέα Α και 4 στον τομέα Β (συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν Pilotis), από την 1.11.2006 και μετά.
Και παρ’όλο που με το (β) σχετικό, όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας, ότι ανεγείρονται οικοδομές καθ’υπέρβαση των επιτρεπομένων ορόφων (4 για τον τομέα Α και 3 για τον Β), επανήλθαμε ώστε να τύχουμε απάντησης, εν τούτοις μέχρι σήμερα ο κ.Δήμαρχος δεν ανταποκρίνεται.
Επειδή η στάση αυτή του Δημάρχου γεννά ερωτηματικά για το ποιοι είναι οι λόγοι που τον υποχρεώνουν να μας αγνοεί, παραβιάζοντας την θεσμική του υποχρέωση αλλά και τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τη στιγμή μάλιστα που οι υπερβάσεις που παρατηρούνται στον αριθμό των ορόφων των οικοδομών αλλοιώνουν το οικιστικό περιβάλλον της πόλης, επανερχόμαστε για άλλη μια φορά και απαιτούμε απάντηση στο αίτημά μας.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η παρούσα υπέχει θέση και επερώτησης ενόψει της ειδικής συνεδρίασης Δημοτικού ελέγχου την οποία έχετε υποχρέωση, σύμφωνα με τον κανονισμό, να συγκαλέσετε εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου.


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι


ΑΘ. ΣΚΟΥΜΑΣ
Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: