9/9/08

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχορηγήθηκε ο σύλλογος
«Η ΤΕΡΑ» με 180.000€ από τον Δήμο Θηβαίων.
Έκθετοι, ο Δήμαρχος, τα μέλη της πλειοψηφίας που την ψήφισαν.
Κατά την συζήτηση του θέματος οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θ.Σκούμας και Κ.Κουρκούτης που καταψήφισαν αυτή την παράνομη επιχορήγηση συνέστησαν στον κ.Σβίγγο να μην επιμένει στην πρότασή του και να την αποσύρει. Δεν εισακούσθηκαν.
Στην συνέχεια, ο κ.Σβίγγος και η πλειοψηφία του με νέα απόφασή τους αναμόρφωσαν τον Δημοτικό Προϋπολογισμό με εγγραφή πίστωσης 180.000€ υπέρ του συλλόγου «Η ΤΕΡΑ».
Κατά της απόφασης αυτής οι Θ.Σκούμας και Κ.Κουρκούτης προσέφυγαν στον Γεν.Γραμματέα της περιφέρειας ο οποίος. ως είχε υποχρέωση, την ακύρωσε με την αρ.8142+7572/ 21.08.08 απόφασή του.
Η απόφαση είναι παράνομη διότι δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων η επιχορήγηση συλλόγου που έχει έδρα εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Ο σύλλογος «Η ΤΕΡΑ» έχει έδρα την πόλη της Χαλκίδας.
Είναι παράνομη επίσης η απόφαση εγγραφής πίστωσης στον Προϋπολογισμό του Δήμου υπέρ του συλλόγου «Η ΤΕΡΑ» διότι χρήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση έκτακτων λειτουργικών αναγκών του Δήμου, δεν επιτρέπεται να διατίθενται για άλλες δαπάνες και δη για επιχορήγηση «αλλοδαπού» συλλόγου. Σημειώνουμε εδώ ότι το ποσόν των 180.000€ προέρχεται από χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στον Δήμο Θηβαίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση έκτακτων λειτουργικών αναγκών του. (σχετική η αρ.4867/ 24.1.2008 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών).
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι τα χρήματα αυτά, που διαχειρίζεται ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών, είναι χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μέρος των «Κεντρικών αυτοτελών πόρων των Δήμων και Κοινοτήτων». Διατίθενται δε από τον Υπουργό σε Δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Είναι δε προκλητικό το γεγονός να προστρέχει ο κ.Σβίγγος από τη μία σε δανεισμό 800.000€ για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών και από την άλλη να σπαταλά 180.000€ για να επιχορηγήσει ένα ξένο, με την Θήβα σύλλογο που συστάθηκε μόλις στο τέλος του 2007 και δεν έχει επιδείξει καμία δραστηριότητα.
Τέτοιες πράξεις προκαλούν το κοινό αίσθημα, προσβάλλουν τον θεσμό της Τοπικής αυτοδιοίκησης και εκθέτουν τους αιρετούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΘΗΒΑΣ

Θανάσης Σκούμας
Κώστας Κουρκούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: