8/7/08

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

Μπράβο στο exeisminima που αναδημοσίευσε την συνέντευξη της αρχαιολόγου κ. Έβης Τουλούπα.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την κ. Τουλούπα περί το 1975-76, όταν αμέσως μετά την δικτατορία, με πρωτοβουλία της τότε Δημοτικής αρχής, εφαρμόσαμε τις κατευθύνσεις του ρυθμιστικού σχεδίου. Η εκπόνηση του άρχισε επί Δημαρχίας Αλέκου Κυριακού (1964-1967) και την διέκοψε η χούντα.
Με αυτές τις κατευθύνσεις συντάχθηκε το ρυμοτομικό της πόλης και εγκρίθηκε με προεδρικό Δ/μα το 1979.
Μελετητής του σχεδίου αυτού ήταν ο πολεοδόμος Γρ. Διαμαντόπουλος ο οποίος μαζί με την Μπέτυ Βακαλοπούλου (φίλη της κ. Τουλούπα όπως αναφέρει στη συνέντευξη) εκπονούσαν την περίοδο 1964-67 το ρυθμιστικό σχέδιο. Οι απόψεις της κας Τουλούπας ήταν καίριες και συνέβαλαν ώστε το ρυμοτομικό σχέδιο (1979) να περιλάβει ρυθμίσεις προστασίας του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης.
Όντος η κα Τουλούπα, υπεύθυνη της ανασκαφικής έρευνας, ενδιαφέρθηκε για την μη ανοικοδόμηση του οικοπέδου και επέβαλε την άποψη της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αντιστεκόμενη σθεναρά σε πιέσεις που ασκήθηκαν τότε.
Σημειώνω ότι το οικόπεδο βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Αντιγόνης και Πινδάρου και γειτνιάζει προς την Δύση με την Δημοτική αγορά, Δεν ανήκε σε βουλευτή. Ανήκε σε συγγενικό πρόσωπο εν ενεργεία τότε βουλευτή, ο οποίος ενδεχομένως να άσκησε την επιρροή του για να κτίσει ο συγγενής του.
Συμπέρασμα χρήσιμο για την συγκυρία που φαινόμενα απαξίωσης των σημαντικών, διεθνούς ακτινοβολίας, αρχαιολογικών μνημείων, είναι υπαρκτά.
Για τον στόχο: προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις:
a. Ο Δήμος να εντάξει στις κύριες και άμεσες προτεραιότητες του, πολιτικές επίτευξης του στόχου με σχέδιο, πρόγραμμα και δράσεις, συγκρουόμενος με συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σημερινή Δημοτική αρχή δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει τέτοιο δρόμο. Ας παραδειγματιστεί από τις περιόδους εκείνες, τις αμέσως πριν και μετά την χούντα.
b. Η κυβέρνηση, συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού, εφόσον εκτιμά την σπουδαιότητα της ιστορικής Θήβας και το εννοεί, να συμπεριλάβει στα προγράμματα του και την-υποτιμημένη μέχρι σήμερα-Θήβα, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους. Είναι άδικη, αντικοινωνική και αντιπολιτιστική η τακτική που διοχετεύει πόρους μόνο εκεί που εισρέει τουριστικό ρεύμα, αμφίβολης πολλές φορές πολιτιστικής και παιδευτικής αξίας, ωσάν ο πολιτισμός να αποτελεί καταναλωτικό προϊόν.
c. Οι υπηρετούντες αρχαιολόγοι στην Θ΄ εφορία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Θήβας, κατά τις σωστικές ανασκαφές, να εξετάζουν τα ζητήματα με γνώμονα, ότι οι αρχαιότητες της Θήβας βρίσκονται και συνυπάρχουν με την σύγχρονη ζωή της πόλης και οι λύσεις για την προστασία, ανάδειξη και προβολή τους, πρέπει να εναρμονίζονται ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη συνύπαρξη. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα μεμονωμένοι θύλακες (τρύπες) να γειτνιάζουν με απρόσωπα και ανάρμοστα κτίρια και να καταντούν σκουπιδότοποι. Κυρίως όμως να είναι προσεκτικοί ώστε να μην εκτίθενται αντιμετωπίζοντας περιπτώσεις με δυο μέτρα και σταθμά, επηρεαζόμενοι από συμφέροντα. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν. Τελευταία, μάλιστα συνετέλεσαν ώστε να τρωθεί η αξιοπιστία της υπηρεσίας. Η στάση της κας Τουλούπα, στο περιστατικό που αναφέρει στην συνέντευξη της, είναι φωτεινό παράδειγμα που αν ακολουθηθεί μπορεί να την αποκαταστήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: