9/7/08

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΗΒΑ, 9.7.2008
ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(περί του απολογισμού του κ.Δημάρχου)

Απολογισμό πεπραγμένων κάνει ο κ.Σβίγγος την Τετάρτη 9 Ιουλίου.
Η φτώχεια όμως του απολογισμού του αποκαλύφθηκε κατά την ειδική συνεδρίαση, της 26ης Ιουνίου, του Δημοτικού Συμβουλίου «περί Δημοτικού ελέγχου».
Στις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αυτόνομης Δημοτικής Κίνησης Α.Σκούμας και Κ.Κουρκούτης σχετικές με την πορεία επίλυσης των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πόλη η μόνιμη απάντηση του κ.Σβίγγου ήταν ότι θα αντιμετωπισθούν στο μέλλον. Πλην όμως η αντιμετώπισή τους προϋποθέτουν πολιτική βούληση των οποία ο κ.Δήμαρχος δεν έχει, γιατί δεν είναι διατεθειμένος να συγκρουσθεί με συμφέροντα.
Συγκεκριμένα:
Για το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα: Ο κ.Δήμαρχος περιμένει την κατασκευή της ανατολικής παρακαμπτηρίου και πέραν αυτού ουδέν. Και ενώ ο κ.Σουφλιάς αναγγέλλει την κατασκευή δρόμων 50χιλ. στην Αττική (λες και Ελλάδα είναι μόνο η Αθηνα), η ανατολική παρακαμπτήριος της Θήβας, βαλτώνει στο στάδιο της μελέτης, από δε τον Δήμο καμία αντίδραση διαμαρτυρίας και πίεσης. Τα έργα που είχαν φθάσει την προηγούμενη περίοδο (2003-2006) σε στάδιο ωρίμανσης, παραμένουν στάσιμα (ρυθμίσεις στην οδό Πινδάρου-μονοδρόμιση Λ.Φάλλαγγος και Πολυνείκους-διάνοιξη οδού Εκάβης-παραλλαγή οδού Αυλίδος στην πλ.Αγ.Θεοδώρων-πεζογέφυρα στην Πλακιώτισσα κ.ά).
Για την πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το ζήτημα έχει παρεπεμφθεί στις καλένδες. Ο κ. Δήμαρχος απέφυγε ν’απαντήσει ευθέως εάν είναι υπέρ του Σχεδιασμού της Πόλης ή όχι. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να δεσμευθεί με τις προτάσεις των μελετητών για τις χρήσεις γής, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, τον περιορισμό της δόμησης σε ευαίσθητες περιοχές. Και τούτο διότι, δέσμιος επιχειρηματικών-κατασκευαστικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν σε βάρος του δημόσιου χώρου, δεν θέλει να συγκρουσθεί μαζί τους. (εδώ πρέπει να υπενθυμίσομε την εντολή την εντολή του κ.Σβίγγου προς την πολεοδομία για μη έλεγχο των οικοδομών αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του).
Για το φλέγον ζήτημα της καταλληλότητας του νερού, πέρασε αρκετός χρόνος (μήνες ολόκληροι) για να αφυπνισθεί ο κ.Δήμαρχος, μετά τις πιέσεις της κίνησης πολιτών για το περιβάλλον. Έτσι η λύση από τον Μόρνο (ΕΥΔΑΠ), καρκινοβατεί στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας και είναι άγνωστο πότε οι πολίτες θα έχουν καθαρό νερό και θ’απαλλαγούν από τα δαπανηρά εμφιαλωμένα.
Για την ανάπτυξη της συνοικίας «Πινδάρου», νοτίως της συνοικίας «Πυρί». Σταμάτησαν τα έργα κατασκευής των δυκτίων που είχε αρχίσει η προηγούμενη Δημοτική αρχή, προκειμένου να ικανοποιηθούν, κακώς εννοούμενα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι, 1000 στρέμματα εντός σχεδίου πόλεως παραμένουν ανενεργά και στερούν την προσφορά οικοπέδων σε προσιτές τιμές, και δεν εξασφαλίζονται αδαπάνως ελεύθεροι χώροι και χώροι κοινωνικού εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακύρωση της κατασκευής του κολυμβητηρίου στην περιοχή διότι τάχα η ιδιωτική πρωτοβουλία (ΣΔΙΤ) θα έφτιαχνε το έργο.
Η λαϊκή συμμετοχή συνεχώς υποβαθμίζεται. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου υπονομεύεται από τον Δημαρχοκεντρισμό, με ανύπαρκτα πρακτικά συνεδριάσεων. Αιτήματα ακόμα και Δημοτικών Συμβούλων δεν απαντώνται σκανδαλωδώς. Απέραντοι αλαζονικοί μονόλογοι του Δημάρχου περιορίζουν μέχρι ανυπαρξίας την συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις.
Ό,τι γίνεται πρόκειται για ορισμένα από τα έργα που άρχισαν και δρομολογήθηκαν την περίοδο 2003-2006, (όπως είναι ο ΧΥΤΑ, τα Δημοτικά Σφαγεία, η διαδικασία ανάθεσης μελέτης ανασχεδιασμού του Πεζοδρόμου Επαμεινώνδα, η σύνδεση των Δημοτικών Διαμερισμάτων, η πλατεία στην Πηγή) που ασμένως ο κ.Σβίγγος τα εμφανίζει ως δικά του. Και από αυτά , άλλα παραποιούνται (όπως η πλατεία Αγ.Θεοδώρων και τα έργα του προγράμματος αστικής ανάπτυξης στον Συνοικισμό) και άλλα καρκινοβατούν (όπως η οδός Καλλαγέρη στο Κολωνάκι κ.α.).
Αυτό που διακρίνει την σημερινή Δημοτική αρχή ως προς την παραγωγή έργου είναι ασύνδετες, αποσπασματικές παρεμβάσεις (όπως τα γήπεδα στα Δημ.Διαμ/τα ή το γήπεδο στο Κοντίτο που εκτελείται χωρίς γενικότερο σχεδιασμό και μελέτη), για την εξυπηρέτηση κυρίως προσωπικών αιτημάτων και αυτών κατά επιλεκτικό τρόπο. Επίσης ενέργειες που επιβλήθηκαν από το νέο κώδικα Δήμων και κοινοτήτων διεκπεραιώνονται με καθυστέρηση και κατά γραφειοκρατικό τρόπο (όπως η εκκαθάριση των Δημ.Επιχειρήσεων – Επιχειρησιακό πρόγραμμα).
Έχει σημασία επίσης να αναφερθούμε και στη ίδρυση μίας «Κυριακάτικης αγοράς» στην Υλίκη που επινόησε ο κ.Σβίγγος και κατέληξε σε φιάσκο, αλλά και την απόφαση που έλαβε τελευταία η πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου, μετά από εισήγησή του, για την επιχορήγηση με 180000 ευρώ! ενός άγνωστου συλλόγου με την επωνυμία «Η ΤΕΡΑ» και με έδρα το Βαθύ Αυλίδος!!............


Για την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

Θ.ΣΚΟΥΜΑΣ
Κ.ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: