24/6/08

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Θ. ΣΚΟΥΜΑ ΚΑΙ Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 26/6/2008 ΠΕΡΙ "ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ"

Ερώτηση 1η
σχετικά με την εξέλιξη του έργου της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού
.


Αν και έχει περάσει πολύ μεγάλο διάστημα, καμία πληροφόρηση δεν έχουμε σχετικά με την εξέλιξη του θέματος της ανατολικής παράκαμψης της πόλης. Μάλιστα σε δηλώσεις του στην αρχή της θητείας του ο κ. Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι σε διάστημα 100 ημερών θα ξεκινούσε το έργο αυτό!!!.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική μήκους 55 χιλιομέτρων προυπολογισμού 1,2 δις ευρώ. .

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος :
1)Πότε θα γίνει η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της Θήβας;
2)Γιατί ο κ. Σουφλιάς δεν ανακοίνωσε την κατασκευή της Περιφερειακής οδού της Θήβας; Ποιες είναι οι ενέργειες του Δημάρχου προς τον Υπουργό για το έργο αυτό;
3) Ήδη από το 2006 υπολείπονταν κάποιες μελέτες ύψους 280.000 €; Ολοκληρώθηκαν και αν ναι ποιες από τις υπολειπόμενες μελέτες;

Ερώτηση 2η
σχετικά με την εξέλιξη του έργου της κατασκευής γέφυρας στην Πλακιώτισσα για το 2ο Δημοτικό Σχολείο.


Αν και έχει περάσει πολύ μεγάλο διάστημα, καμία πληροφόρηση δεν έχουμε σχετικά με την εξέλιξη του θέματος της κατασκευής γέφυρας στην Πλακιώτισσα για το 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος, να μας απαντήσει για την εξέλιξη αυτού του έργου και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχαν σχεδιαστεί.

Ερώτηση
σχετικά με την εξέλιξη του έργου της κατασκευής γέφυρας στην Πλακιώτισσα για το 2ο Δημοτικό Σχολείο.


Αν και έχει περάσει πολύ μεγάλο διάστημα, καμία πληροφόρηση δεν έχουμε σχετικά με την εξέλιξη του θέματος της κατασκευής γέφυρας στην Πλακιώτισσα για το 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος, να μας απαντήσει για την εξέλιξη αυτού του έργου και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είχαν σχεδιαστεί.

Ερώτηση 3η
σχετικά με την απόρριψη της εισήγησης της επιτροπής διαγωνισμού αναφορικά με τη μη νόμιμη συμμετοχή διαγωνιζομένου στο διαγωνισμό για το έργο «Εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση της σφαγειοτεχνικής υποδομής με μετεγκατάσταση των δημοτικών σφαγείων Θήβας».


Η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «Εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση της σφαγειοτεχνικής υποδομής με μετεγκατάσταση των δημοτικών σφαγείων Θήβας», με την από 9-5-2008 εισήγησή της, εισηγήθηκε τον αποκλεισμό διαγωνιζομένου λόγω μη συμμόρφωσης του με συγκεκριμένο άρθρο της διακήρυξης, το οποίο είχε τεθεί με ποινή αποκλεισμού για όποιον διαγωνιζόμενο δε συμμορφωθεί με αυτόν.
Παρά ταύτα όμως πληροφορηθήκαμε ότι η Δημαρχιακή επιτροπή, με έωλη αιτιολογία, δεν έκανε δεκτή την πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού, επιτρέποντας στον εν λόγω διαγωνιζόμενο να συμμετάσχει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού αυτού.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος και ως Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής:
Γιατί δεν έκανε δεκτή τη νόμιμη εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού η δημαρχιακή επιτροπή;
Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, που η απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής δεν συμβαδίζει με τη διακήρυξη του διαγωνισμού και την εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού;

Ερώτηση 4η


1) Να μας γνωρίσει ο κ. Δήμαρχος αν έχουνε επιβληθεί κυρώσεις από ελέγχους σε βιομηχανίες της περιοχής μας και σε ποιες;
2) Πότε θα είναι έτοιμο το διυλιστήριο για τη σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ,

Ερώτηση 5η
σχετικά με την εξέλιξη της πράξης εφαρμογής στη συνοικία Πινδάρου.


Αν και έχει περάσει διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου, καμία πληροφόρηση δεν έχουμε σχετικά με την εξέλιξη του θέματος της πράξης εφαρμογή στη συνοικία Πινδάρου, ούτε για τα ανασταλθέντα έργα στην περιοχή.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος :
1)Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης νέας πράξης του Νομάρχη, πότε έγινε αυτό και αν όχι γιατί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει;
2) Έκανε παρέμβαση ο Δήμος στη σχετική δίκη που άνοιξε ο εν λόγω συμπολίτης μας σε βάρος της πράξης εφαρμογής, στην οποία είχε ήδη παρέμβει η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αν όχι γιατί;
3) Γιατί δεν προχωρούν τα ήδη από το 2006 δημοπρατημένα και έτοιμα προς δημοπράτηση έργα στη συνοικία Πινδάρου; Η δημοτική αρχή δεν θέλει να τα προχωρήσει και γιατί;

Οι ερωτώντες
Α. Σκούμας
Κ. Κουρκούτης

ΕΡΩΤΗΣΗ 6η
(κατά την ειδική συνεδρίαση «Δημοτικού ελέγχου»)

Υποβάλλω την από 20.5.2008 επιστολή μου στον Πρόεδρο του Δημ.Συμβουλίου που κοινοποιήθηκε και στον Δήμαρχο, «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΠΣ»
Επειδή όμως δεν έλαβα καμία απάντηση, επανέρχομαι με ερώτησή μου, για να τύχω απαντήσεως κατά την προβλεπόμενη από τον κανονισμό συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα «Δημοτικός έλεγχος», η οποία πρέπει να διεξαχθεί μέχρι την 15.6.2008.


Συνημμένα:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ ΘΗΒΑ, 20.5.2008
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Προς τον Πρόεδρο του Δημ/κού Συμβουλίου
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Θηβαίων

Έχει περάσει εξάμηνο και πλέον από τότε που παραδόθηκε η Β1 φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Και ενώ σύμφωνα με τον Νόμο (άρθρο 3 παρ.2 του Ν.1337/ 83) κατά τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης, «…πρέπει να επιδιώκεται η συμμετοχή των ενδιαφερομένων πολιτών στην σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με κάθε πρόσφορο τρόπο…», εν τούτοις ουδέν έπραξε ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του.
Θυμίζω ότι σε σχετική ερώτησή μου τον Δεκέμβριο του 2007 ο κ.Δήμαρχος, στην ειδική συνεδρίαση «Δημοτικού ελέγχου», απάντησε ότι η Β1 φάση του ΓΠΣ, διορθώνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ως επιβλέπουσα του έργου και σύντομα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από τότε έχουν περάσει πέντε και πλέον μήνες! Και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη λάβει γνώση των προτάσεων του ΓΠΣ (την επιτροπή αιρετών για την παρακολούθηση της μελέτης που είχε συσταθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, φρόντισε ο κ.Σβίγγος και την κατήργησε). Στο μεταξύ προτάσεις, αλλά και χάρτες του ΓΠΣ διαρρέουν επιλεκτικά σε διάφορους, που το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στο τι προβλέπεται για την ιδιοκτησία τους και στην χειρότερη των περιπτώσεων στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση των προτάσεων από επιτήδειους.
Είναι ανεξήγητη η στάση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας απέναντι σε μια τόσο σημαντική μελέτη που θα προδιαγράφει την μελλοντική εξέλιξη της πόλης και των διαμερισμάτων της, με προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. .
Είναι πρωτοφανής η μακαριότητα μέχρι αδιαφορίας του Δημάρχου, όταν εδώ και καιρό συμβαίνουν πολλά και διάφορα όπως:
η ανίχνευση του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα
η επιχειρούμενη μετατροπή του Νομού Βοιωτίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Θήβας σε ενεργειακό κέντρο ολόκληρης της χώρας, με την ίδρυση πλήθους ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ακόμη και με λιθάνθρακα.
οι δυσμενείς για την περιοχή μας προβλέψεις των ειδικών χωροταξικών βιομηχανίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τουρισμού.
οι δυσμενείς επίσης προτάσεις του Γενικού Χωροταξικού που ήδη συζητείται στη Βουλή για την περιοχή και τον Νομό, που προκάλεσαν την αντίθεση και του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της ΤΕΔΚ.
όταν ο γειτονικός Δήμος Λιβαδειάς έχει αρχίσει την δημόσια διαβούλευση για το ΓΠΣ της πόλης του, παρόλο που η έναρξη της εκπόνησής του, άρχισε αργότερα.
Γεγονότα δηλαδή που επιβάλλουν την λήψη μέτρων από την πλευρά του Δήμου, μέτρων διεκδίκησης, που προβλέπονται στην Β1 φάση του ΓΠΣ στο κεφάλαιο Π.1.5. με τίτλο «Ανάδραση στο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό» και που χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Έτσι το ΓΠΣ υπερσκελίζει ενίοτε τις ρυθμίσεις τους (π.χ. διεκδικεί για τη Θήβα την ένταξή της στις πόλεις με αστικό τουρισμό λόγω των αρχαιοτήτων της) στα πλαίσια των δυνατοτήτων και πρωτοβουλιών της επιτρεπόμενης «επικουρικότητας» στα πλαίσια της Αυτοδιοίκησης και του δημοκρατικού προγραμματισμού και διακυβέρνησης σε Εθνικό και Κοινοτικό Επίπεδο».
Αλήθεια, ποια συμφέροντα παρεμποδίζουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης;
Μέχρι το 1990, ο Δήμος της Θήβας πρωτοπορούσε στα ζητήματα του Πολεοδομικού σχεδιασμού.
Έκτοτε και μέχρι το 2002, ο σχεδιασμός δυσφημίστηκε και εγκαταλείφθηκε.
Την περίοδο 2003-2006 η τότε Δημοτική αρχή επανήλθε (π.χ. πράξη εφαρμογής συνοικίας «Πινδάρου» - ανάθεση ΓΠΣ – τροποποίηση στα ρέματα), παρά την υπονόμευση της προσπάθειάς της από κερδοσκοπικά συμφέροντα, αλλά και εκ των έσω.
Η σημερινή Δημοτική αρχή αδιαφορεί μιμούμενη την περίοδο 1991-2002.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης εισαγωγής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη αποφάσεων.



Κ.ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 7η

Από το 2007, αποφασίστηκε η μελέτη ανασχεδιασμού του Πεζοδρόμου Επαμεινώνδου.
Πλην όμως και ενώ έχει περάσει μακρύ χρονικό διάστημα ουδείς γνωρίζει την πορεία αυτής της μελέτης.

Ερωτάται ο Δήμαρχος
1) Έχει ανατεθεί η μελέτη και εάν ναι ποιος είναι ο ανάδοχός της, εάν όχι πού
οφείλεται η καθυστέρηση;
2) Επειδή η μελέτη αυτή αφορά έργο που συνδέεται με την κεντρική λειτουργία
της πόλης, έχουν προσδιορισθεί οι κατευθύνσεις της μελέτης που θα τεθούν
υπ’όψιν των μελετητών;
3) Πρόκειται να συγκροτηθεί επιτροπή αιρετών για την παρακολούθηση της
μελέτης;


ΕΡΩΤΗΣΗ 8η


Ερωτάται η νέα Δημοτική αρχή, τι προτίθεται να κάνει με την ολοκλήρωση του έργου «Διαμόρφωση – διεύρυνση της πλατείας της Οιδιπόδειας Κρήνης» στους Αγ.Θεοδώρους, το οποίο χρηματοδοτείται από το 3ο Κ.Π.Σ.
Το έργο, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί από τις αρχές του έτους, δεν αφορά απλή διαμόρφωση ενός ελεύθερου χώρου, αλλά αποτελεί ουσιαστική λειτουργική παρέμβαση όχι μόνο στον οικιστικό ιστό των συνοικιών Αγ.Θεοδώρων και Συν/σμού, αλλά και στο σύνολο της πόλης.
Και τούτο διότι η διεύρυνση της σημαντικής πλατείας της Οιδιπόδειας Κρήνης σε ολόκληρο το πλάτος της οδού Αυλίδος με εκτροπή της κυκλοφορίας σε παράπλευρους δρόμους, αποκαθιστά την παραδοσιακή συνοχή της συνοικίας των Αγ.Θεοδώρων, εξασφαλίζοντας ευρύτατο ελεύθερο χώρο επικοινωνίας και αναψυχής των κατοίκων της.
Τέλος, επειδή αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στο τμήμα της οδού Αυλίδος στο οποίο διευρύνεται η πλατεία, σκόπιμο είναι να εφαρμοσθούν οι ρυθμίσεις εκτροπής της κυκλοφορίας που είχαν αποφασισθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.



ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΘ. ΣΚΟΥΜΑΣ
Κ। ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

Ερώτηση 9η
περί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης συνεχώς επιδεινώνεται.
Παρ’όλα αυτά παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία της πόλης που είχε προγραμματίσει και μελετήσει η προηγούμενη Δημοτική αρχή όπως:
- Μονοδρόμιση της Λοξής Φάλλαγγος και Ηρακλέους με παράλληλη διάνοιξη της οδού Καμίτση.
- Διάνοιξη της οδού Εκάβης για την αποσυμφόρηση της κορεσμένης Μακαρίου.(το έργο αυτό εγκαταλείφθηκε στο στάδιο της κατασκευής.)
- Ρυθμιστική παρέμβαση στην οδό Πινδάρου.
- Μονοδρόμιση της οδού Πολυνείκους με παράλληλη διάνοιξη της οδού Ιερέως Παπαγιάννη.
Ερωτάται ο Δήμαρχος και αρμόδιος Αντιδήμαρχος για ποιο λόγο εγκατέλειψαν τα έργα κυκλοφοριακής ανακούφισης της πόλης.
Εστω και τώρα επειδή οι ρυθμίσεις και τα έργα αυτά είναι απολύτως αναγκαία, να συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2008, μαζί και με μία άλλη ρύθμιση που αφορά την μονοδρόμιση της οδού Αυλίδος από την διασταύρωση με Βουρδουμπά μέχρι και Χρ.Σμύρνης με κατεύθυνση προς Αγ. Θεοδώρους σε συνδυασμό με την αντιστροφή της σημερινής φοράς, της Χρυσοστόμου Σμύρνης. Έτσι, η είσοδος στην Καδμεία, θα γίνεται από Χρυσοστόμου Σμύρνης και Θρεψιάδου οι δε οδοί Αυλίδος (από Χρυς.Σμύρνης μέχρι Βουρδουμπά) και Τσεβά απαλλάσσονται από την πυκνή κυκλοφορία και διατίθενται η μεν πρώτη (Αυλίδος) για στάθμευση που θα διευκολύνει και την λειτουργία της Λαϊκής αγοράς η δε δεύτερη (Τσεβά) για ελεύθερη κίνηση των πεζών μια και ταυτίζεται με τμήμα του αρχαιολογικού περίπατου.

οι ερωτώντες

Α. Σκούμας
Κ. Κουρκούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: