9/4/08

Πρωτοφανής δήλωση-«ομολογία» του Πρ. του Δημ.Συμβουλίου κ.Γ.Κατσέλη:

«Γραφειοκρατία και Τεχνικοκρατία
επικρατεί στην λειτουργία του Δήμου….»

Στη συνεδρίαση της 7ης/4/2008 ο κ.Γ.Κατσέλης, Πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου, όταν ερωτήθηκε: «γιατί σοβαρά θέματα (αναμόρφωση-τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος που μόλις πρό μηνός ψηφίστηκαν!, λήψη δανείου 8,5 εκατ.€!, Προγραμματική σύμβαση Δήμου ΔΕΠΟΔΑΘ, τροποποίηση Σχ.Πόλεως κ.ά.) συζητούνται χωρίς οι σύμβουλοι, όλοι ανεξαιρέτως, να γνωρίζουν τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών», ξέσπασε με την πιο πάνω πρωτοφανή δήλωση που αδιάψευστα φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου σήμερα.
Η πλειοψηφία των μελών της πλειοψηφίας, μοιραίοι και άβουλοι, ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν περί τίνος πρόκειται και ακολουθούν κατά κανόνα και οι σύμβουλοι της μείζονας μειοψηφίας.
Πρόκειται για μια ιδιότυπη ομηρία των αιρετών στην κυριαρχία μιας γραφειοκρατίας-τεχνικοκρατίας που μακάρια και αδρανής έχει επιβάλλει τους δικούς της ρυθμούς. Ρυθμοί αναποτελεσματικότητας που τροφοδοτούν την στασιμότητα.
Κι όμως η σημερινή Δημοτική αρχή ενώ φρόντισε να στελεχωθεί με ένα πλήθος συμβούλων (Γεν.Γραμματέας-ειδικός σύμβουλος επί νομικών θεμάτων-ειδικός σύμβουλος επικοινωνίας-ιδιαιτέρα γραμματέας κ.ά.), που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, το παραγόμενο έργο είναι ανύπαρκτο.
H κατάσταση αυτή και το ξέσπασμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν ενοχλεί τον σκληρό πυρήνα της σημερινής Δημοτικής αρχής (Δήμαρχο-Α/μαρχους-προέδρους Επιχ/σεων κ.ά.) αλλά αντίθετα, μάλλον τους ευνοεί και την υποθάλπουν, αφού μια τέτοια κατάσταση προσφέρεται για να ευδοκιμούν πελατειακές σχέσεις.
Ασκούν την αρχή περισσότερο για να ικανοποιήσουν πάσης φύσεως προσωπικές εξυπηρετήσεις (ρουσφέτια), παρά για να εργασθούν για το κοινό συμφέρον που απαιτεί γνώσεις, σχέδιο, πρόγραμμα, ιεραρχήσεις, συστηματική και συντονισμένη δράση, κυρίως όμως ανιδιοτελή διαθεσιμότητα και συνείδηση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο σημερινό, δυσμενές για τα λαικά προβλήματα, πολιτικό σκηνικό.
Δεν είναι τυχαίο π.χ. το γεγονός ότι τα μεγάλα ζητήματα, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Β1.φάση) και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, τα οικιστικά προβλήματα (ανάπλαση Πρ/κου Συν/σμου-εκτάσεις στο Ταχι-στέγαση Τσιγγάνων), οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η εξυγίανση των επιχειρήσεων, τα περιβαλλοντικά θέματα (μόλυνση νερού κ.α.) και τα ζητήματα του Πολιτισμού, βαλτώνουν στον δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό των υπηρεσιών, ενώ οι αιρετοί της πλειοψηφίας ανύποπτοι και αδιάφοροι «απολαμβάνουν» τους θώκους τους


ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: