1/9/09

Τα ανομήματα του ‘Κράτους των Αθηνών’

Τα ανομήματα του ‘Κράτους των Αθηνών’
πληρώνει και η Βοιωτία.



Η συμπαράσταση στο δράμα των πολιτών της Β.Α. Αττικής είναι αυτονόητη.
Πλην όμως η φωτιά που κατέκαυσε την Βοιωτία (Κιθαιρώνας κ.λ.π.) μπορούσε να προληφθεί εάν στοιχειώδης μέριμνα είχε επιδειχθεί εγκαίρως από το κεντρικό κράτος για την περιοχή.
Ποιος όμως να ενδιαφερθεί για τον Κιθαιρώνα στη Βοιωτία όταν φλέγεται η Αττική; Όταν οι φλόγες απειλούν και ζωές και σπίτια; Όταν οι πολιτικές του Κεντρικού Κράτους όχι μόνο ανέχθηκαν αλλά ευνόησαν να μετατραπεί η Αττική σε απέραντο οικόπεδο προς εκμετάλλευση από το real estate;
Πλημμυρισμένο το ‘Κράτος των Αθηνών’ από τις ενοχές του, διέθεσε ότι είχε και δεν είχε για την Αττική και αγνόησε την περιφέρεια.
Και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα και τούτο είναι το τραγικό στοιχείο της όλης ιστορίας.
Ενώ το ‘Κράτος των Αθηνών’ ανέχεται ή μάλλον ευνοεί την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων και ατόμων στην Αττική που, όπως αναφέρθηκε, μετατρέπει τον χώρο σε απέραντο οικόπεδο, εν τούτοις οι υποδομές είναι ανεπαρκέστατες, παρ’ όλους τους τεράστιους πόρους που προνομιακά απομυζά το Λεκανοπέδιο, στερώντας τους από την περιφέρεια.
Αλλά και στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης κρίσεων, η οργάνωση και ο συντονισμός, όπως καταδείχθηκε στην πρόσφατη κρίση των πυρκαγιών στην Β.Α. Αττική, είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικές.
Το πλήθος των εμπλεκόμενων φορέων, που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο, με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, δημιουργούν τραγελαφικές καταστάσεις. Οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν την θέσπιση μητροπολιτικού Δήμου στο λεκανοπέδιο. Εξαιρέθηκε η Αττική της συνένωσης των Δήμων της. Ο ‘Καποδίστριας’ δεν ίσχυσε όπως στην υπόλοιπη χώρα, παρόλο που οι συνθήκες (πλήθος Δήμων με ανύπαρκτους περιαστικούς χώρους ζωτικής σημασίας) το επέβαλαν κυρίως εκεί.
Τις συνέπειες της στρεβλής ανάπτυξης και του υδροκεφαλισμού της Αττικής, υφίσταται η περιφέρεια της χώρας και κυρίως οι όμοροι Νομοί όπως η Βοιωτία.
Δεν είναι τυχαίο που, όπως στις πρόσφατες πυρκαγιές εγκαταλείπεται η Βοιωτία και καίγεται ο Κιθαιρώνας, απ’ την άλλη ο ίδιος νομός είναι αυτός που προτιμάται για την λειτουργία ρυπογόνων εγκαταστάσεων αναγκαίων για την επιβίωση της Αττικής. Εγκαταστάσεων ανεπιθύμητων εκεί, προς διευκόλυνση και των μεγάλων (real-estate) αλλά και των μικρών (πελατειακές σχέσεις γάρ) συμφερόντων όπως:
Προτιμάται η Βοιωτία για ΧΥΤΑ στην Ριτσώνα, για εργοστάσιο καύσης στερεών αποβλήτων στη Θήβα, για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την έκταση του Νομού.
Είναι γνωστό το τι επιφυλάσσει το λεγόμενο χωροταξικό για την βιομηχανία στον ήδη υπερκορεσμένο (Οινόφυτα-Σχηματάρη-Θήβα) νομό Βοιωτίας. Τον προορίζει για υποδοχέα πρόσθετων οχλουσών εγκαταστάσεων. Αγνοεί τον πολιτιστικό του πλούτο. Επιβαρύνει το ήδη φορτισμένο (εξασθενές χρώμιο) περιβάλλον του.
Είναι προκλητικά ανισομερής η κατανομή των πόρων υπέρ της Αττικής και κατά της περιφέρειας.
Αξίζει να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που καταδεικνύει το πόσο υποτιμά τις ανάγκες της περιφέρειας το «Κράτος των Αθηνών».
Η Θήβα υποδέχεται την διέλευση, μέσα στον οικιστικό της ιστό, πλήθους βαρειών οχημάτων, που δια της παλαιάς Εθνικής οδού Αθήνας-Θήβας κατευθύνονται στην Βόρεια Ελλάδα. Τεράστιοι πόροι διατέθηκαν και διατίθενται (Αττική οδός, Εθνική Ελευσίνας-Κορίνθου, παραλλαγές της οδού Ελευσίνας-Θήβας) για την παράκαμψη των οικισμών της Αττικής και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Ανύπαρκτοι όμως οι πόροι για την κατασκευή οδού που να παρακάμπτει και την Θήβα. Μια μελέτη που άρχισε από το 1990 καρκινοβατεί και η πόλη υφίσταται αφάνταστη ταλαιπωρία.
Αναρωτιέται κανείς πως αισθάνονται οι τοπικοί βουλευτές που εκπροσωπούν τους πολίτες του Νομού. Τίνος συμφέροντα υπηρετούν. Έχουν λόγο ή συνθλίβονται και αυτοί, σε ένα άχαρο παθητικό ρόλο, να παρακολουθούν τις αδιέξοδες προταιρεότητες που θέτει το «Κράτος των Αθηνών». Όσο για τον διορισμένο Περιφερειάρχη είναι προφανές ότι πειθαρχεί στις επιλογές του κράτους αυτού.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ
Δημοτικό Συμβουλος
Πρ. Δήμαρχος Θήβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: